Boczniak jest jednym z najcenniejszych i najzdrowszych grzybów w Europie, gdyż zawiera wiele substancji biologicznie czynnych o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i działaniu przeciwzapalnym. W naturze, w chłodnych miesiącach roku, występuje na żywych i martwych pniach drzew liściastych. Można go oczywiście uprawiać zarówno w warunkach domowych, jak i komercyjnie do produkcji preparatów z tego niezwykłego i zdrowego grzyba. Wiele badań wykazało, że proporcje i ilość substancji aktywnych zawartych w boczniaku ostrygowatym są idealne dla organizmu człowieka. Ponadto w boczniaku ostrygowatym nie odnotowano żadnych działań niepożądanych ani substancji niebezpiecznych dla zdrowia człowieka.

Działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

Do najcenniejszych substancji zawartych w boczniaku należą polisacharydy z grupy glukanów, z których szczególnie ważne są 1,3 i 1,6 β-glukany, gdyż mogą one stymulować aktywność makrofagów, czyli rodzaju białych krwinek, które odpowiadają za rozpoznawanie i eliminację szkodliwych gości w organizmie, czyli wirusów i bakterii. Dzięki ß-glukanom nasz układ odpornościowy jest zoptymalizowany do maksymalnej wydajności. Dodatkowo działanie β-glukanu działa również przeciwko infekcjom grzybiczym, co zostało potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Dlatego boczniaki są odpowiednie dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w okresie jesienno-zimowym i stać się bardziej odpornym na infekcje wirusowe i bakteryjne. Nie wiesz z czym jeść boczniaki? Poznaj przepis na risotto z boczniakami!

Witaminy, minerały, błonnik…

Boczniaki zawierają np. witaminy B, D, C i K, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3,6,7,9) oraz bioflawonoidy. Spośród składników mineralnych i mikroelementów znajdziemy: żelazo, cynk, potas, fosfor, selen, sód, jod i bor. Zawiera również aminokwasy, sterole, białka i cukry.

Boczniaki zawierają również błonnik grzybowy, podobnie jak inne grzyby. Wykazano (również w warunkach laboratoryjnych), że bakterie probiotyczne, które mamy w przewodzie pokarmowym i które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, znacznie lepiej rozmnażają się i rozwijają w błonniku grzybowym. Boczniaki mają ważne działanie prebiotyczne (stymulujące wzrost). Dlatego w sklepach możemy znaleźć produkty z boczniakami, do których dodaje się również te żywe bakterie.